PT Hilde X 2minutter

AI2A3311.jpg

2 minutter med PT Hilde Wiksaas

Navn: Hilde Wiksaas
Alder: 28
Jobb: Personlig trener ved Aquarama i Kristiansand
Instagram: @pt_hiwi

Bakgrunn: For Hilde, har trening lenge vært en stor interesse. Etter mange år i oljebransjen bestemte hun seg for å ta PT utdannelsen gjennom Akademiet for Personlig Trening. I ettertid har hun har også tatt kurs i 3D trening og fordypningskurs i fett På internettet med utallige tips, regler og råd om kosthold og trening, er det ikke alltid lett å finne motivasjon og å bli klokere. Så om du er på jakt etter treningstips eller du ønsker en liten endring i hverdag og livsstil, har vi tatt en prat med Hilde Wiksaas, personlig trener ved Aquarama.

-  Jeg har verdens beste jobb og det er utrolig givende å hjelpe andre nå målene sine. Det finnes ikke noe bedre enn når kundene får resultatene de ønsker og er fornøyde, forteller hun. 

AI2A3497.jpg

Hva er viktig å tenke på når en ønsker å sette i gang med trening?

- Husk at ting tar tid og ikke forvent at forandring skjer over natta. Med hardt arbeid og kontinuitet vil du nå målet ditt, forteller hun og legger til at det er viktig å ikke straffe seg selv dersom man skeier ut en gang i blant.

- Ikke vær for opphengt i hva vekten viser heller. Ved styrketrening vil muskelmassen øke, og muskler veier mer enn fett. Bruk heller mål av midje, rumpe, lår og armer, bilder eller klær for å måle fremgang. Du må også husk å lytte til kroppen din. Når du trener bryter du ned kroppen. For å bygge seg opp igjen, er tilstrekkelig med hvile og næring en nødvendighet.

For de som ønsker å finne motivasjon til trening, har du noen tips?

- Finn en treningspartner slik at dere kan dra hverandre i gang og hjelpe hverandre. I starten anbefaler jeg også at man kan bruke personlig trener. Dersom treningspartneren din er syk eller ikke ønsker å trene, kan det gjøre det vanskelig for deg å ta turen på trening. En personlig trener gir deg et skreddersydd program tilpasset deg og dine mål, har en dypere forståelse for trening og lærer deg riktig utførelse av øvelsene - som igjen reduserer skaderisiko.

AI2A3531.jpg

Hva slags typer øvelser anbefaler du for å øke fettforbrenningen?

- Det er viktig å trene de store muskelgruppene som lår, rumpe og rygg. Fokuser på øvelser som jobber med mer enn én muskelgruppe. Jeg anbefaler øvelser som markløft, knebøy, utfall og ro- øvelser. I tillegg er sirkeltrening veldig effektivt. Utfør fire eller flere ulike øvelser etter hverandre med liten eller ingen pause mellom. Slik trening er tidseffektivt, og du forbrenner mye ved å holde pulsen høy, råder hun og legger til at sirkeltreningen kan bygges opp med 12 repetisjoner av øvelsene, 2-4 ganger, avhengig av hvor mange øvelser du tar og i hvor god form du er.

- Jeg anbefaler også intervalltrening. Et eksempel er Geriljakardio, hvor du sprinter i 20 sekunder etterfulgt av 10 sekunders hvile. Dette gjentar du 8-10 ganger. Husk å varme godt opp i forkant og legge inn tid til nedkjøring etter intervallene. Hard intervalltrening øker etterforbrenningen da kroppen må arbeide mer og bruke mer energi, for å hente seg inn etter den tøffe påkjenningen. Helt til slutt, legger hun til at også trening med lav intensitet, som gåturer, er veldig bra for fettforbrenningen. Du kan stille inn tredemøllen på god stigning og har en relativt lav fart eller gå utendørs i 40-60 minutter noen ganger i uken.

Hva slags tips har du til de som ønsker å gjøre livsstilsendringer?

- Ta deg god tid når du skal sette mål. Et godt mål er positivt formulert, spesifikt, målbart, tidsbestemt og ikke minst gjennomførbart. Finn gjerne et langsiktig mål og flere kortsiktige delmål på veien. Kortsiktige delmål er viktig da de gir mestringsfølelse, motivasjon og små seiere underveis på vei mot det endelige målet ditt, råder hun og understreker viktigheten i å finne noe en liker. - Prøv ut forskjellige aktiviteter som kan hjelpe deg å nå dine mål. Her kan en personlig trener være til stor hjelp. Det er ikke bare trening på treningssenter og i skogen, også hverdagsaktivitet er viktig. Hilde råder til å ta trappene i stede for heisen og ta sykkelen i stedet for bilen. Og ettersom en del av livsstilsendringer også ligger i kostholdet, har hun flere små og enkle råd til endringer en kan gjøre.

AI2A3318.jpg

• Spis saktere og mindre porsjoner dersom du har en tendens til å overspise. Bytt gjerne ut en stor tallerken med en mindre, slik at porsjonen ser større ut.
• Begrens inntaket av sukkerholdige mat- og drikkevarer, og bruk vann som tørstedrikk.
• Spis frukt og grønt, velg fullkornsprodukter som bidrar med langsomme karbohydrater og fiber. • Få i deg sunne fettsyrer fra olivenolje, nøtter, avokado og frø.
• Velg proteinrik mat. Det holder deg mett lengre og bygger muskler som igjen øker forbrenningen.
• Spis fisk, spesielt fisk som er rik på omega-3. Omega-3 er både bra for hjertet, fettforbrenning og muskelvekst.
• Sørg for at alle måltidene inneholder fett, protein og karbohydrater.
• Lag store porsjoner med sunn mat og frys ned restene. Da har du alltid noe sunt på lager de dagene du ikke har overskudd til å lage mat, noe som minsker risikoen for å ta impulsive og usunne valg.
• Ha frukt eller proteinbar tilgjengelig i vesken eller i lomma hvis du skulle bli sulten når du er på farten. Da blir det enklere å styre unna fristelser.
• Jobb mot et sunt og balansert forhold til mat. Det er ikke nødvendigvis en god idé å fjerne alle usunnheter. Du kan for eksempel ha ett måltid eller en dag i løpet av uken der du spiser det som frister mest.

Bilder av:
2minutter / Mariann Vik Johansen

Tekst av:
Pia Charlotte Fredriksen